luni, 9 iulie 2012

Clatite de post

Am cautat mult reteta clasica, romaneasca, de clatite de post.
Mi-am dorit sa regasesc gustul minunat si atat de bogat, al mancarii facute din saracie, dar cu toata dragostea stra-bunicii mele dragi.
Aceasta reteta este minunata pentru ca este si economica, dar -de asemenea- rezultatul este mult mai bun si chiar mult mai crocant decat in cazul retetei clasice de clatite romanesti, cu oua si lapte.
Poate ca intr-o buna zi, voi gasi o reteta buna, care sa readuca la viata gustul inconfundabil al amintirii coltunasilor cu branza dulce ai stra-bunicii. N-ai fi zis ca acele bucate erau facute cu atata truda si agoniseala. Erau absolut minunate!

Deocamdata insa, ma multumesc cu aceste clatite extraordinare.
Avem nevoie de:
- 200 g. faina (~10 linguri)
- 250 ml. apa minerala rece(un pahar)
- 100 ml. ulei (1/3 pahar)
- 50 g. zahar (~3 linguri)

Se amesteca toate ingredientele bine cu un tel.
Compozitia de clatite trebuie sa aiba consistenta de smantana semi-lichida. Daca compozitia este prea groasa, se mai adauga putin cate putin apa minerala, pana se ajunge la consistenta dorita.

Se pune recipientul acoperit la frigider cel putin o jumatate de ora.




Se pregateste intre timp tigaia in care se vor praji clatitele, adica se incinge foarte bine si apoi se unge, cu ajutorul unei pensule, cu putin ulei (de retinut ca dupa prajirea unei clatite se va unge din nou usor tigaia).






Din compozitia de mai sus ies aproximativ 8 clatite mari.
Nu trebuie lasate sa se prajeasca foarte tare, deoarece devin foarte crocante si se vor dezintegra pana ajung pe farfurie.





Se pot umple cu miere si nuci, crema de ciocolata, dulceturi de orice fel, branzica de vaci frecata cu miere si presarata cu fructe confiate, se pot servi cu inghetata si/sau frisca; ori pur si simplu se pot folosi clatitele ca baza intr-un tort, fie el dulce sau cu umpluturi sarate (de exemplu spanac cu carnita tocata sau/si branza).
Depinde doar de imaginatia fiecaruia. Retete sunt o multime!














Pofta buna!

Niciun comentariu: